Bezlepkový chlieb

 

Sám sebe bezlepkovým pekárom


Poznáte to celiaktici - domáce pečenie či už na pekárni alebo v rúre je pri celiakii bežné, nakoľko chleby sú dosť drahé a množstvo z nich, ktoré sú v predaji dostupné, ani nie sú chutné. Pri výbere pekárne asi ako každý sa zameriava na tú najlepšiu a najodporúčanejšiu, aby sa bezlepkové pečenie podarilo.

 

No a potom príde prvé pečenie a s ním aj realita – po množstve pokusov pečenia bezlepkového chleba či už podľa receptov na samotných obaloch zmesí, alebo aj podľa “osvedčených“ rád z internetu, si človek čoskoro uvedomí, že chlieb ktorý sa dá upiecť z dostupných múk a zmesí na našom trhu, nie je taký, ako očakávate. Vyskúšané máme aj niektoré odporúčania ľudí na internete, ktorým sa pečenie vraj vydarilo, no ani ich rady a odporúčania nepresvedčili, nakoľko my očakávame od pečenia naozaj dobrý výsledok po stránke vizuálnej a chuťovej. Chlieb by nemal obsahovať extrémne množstvo ingrediencii, niektoré recepty odporúčajú napr. 3 vajcia ako náhradu lepku (pojivo cesta) a pod. Je to jednoducho veľa, navyše niektorí bezlepkáči vajcia nemôžu a takýto chlieb po ochladnutí aj tak stvrdne. Cukor do chleba kvoli kysnutiu neradi pridávame, cukor je v chlebe cítiť a nechutí to. Začali sme mať pochybnosti o značke pekárne, ktorú sme si domov zakúpili, ale tieto pochybnosti sa napokon našťastie ukázali byť zbytočné. Bezlepkový chlieb ináč kysne, nakoľko to nie je pšeničná múka a potrebuje na to viac vody. Všeobecne sa odporúča na pečenie bezlepkový program, ktorý je dlhší ako základný program "Sprint" 2 hod. Dlhšie kysnutie a pečenie pri bezlepkovom programe u bezlepkového cesta je podľa našich skúseností skôr na škodu, cesto totiž zaručene v strede spadlo. Nevhodný pomer ingrediencií u bezlepkového cesta spôsobí, že po upečení chlieb stvrdne, prípadne je po upečení hustý a aj napriek odporúčanému programu môže vám spadnúť, je tak trochu umelý, má z vonku umelú "kôrku", ktorá ani priamo po upečení nie je chrumkavá a štruktúra chleba je celkovo akokeby sklovitá, čiže umelá. Možno to poznáte, aj hotové upečené chleby určitých značiek sú takéto. V neposlednom rade, od pečenia chleba v domácej pekárni asi každý očakáva, že by to malo byt jednoduché...


Po dlhšom čase učenia sa pečieme doma bezlepkový chlieb, ktorý spĺňa naše očakávania – neprepadá sa v strede, nedrobí sa, nestvrdne, má kôrku, krásne vonia, celkovo dobre sa upečie, má príjmenú farbu a nevznikajú na žiadne vady ako je nedopečenosť, vlhkosť chleba vo vnútri. Nakoľko dnes už máme doma dve domáce pekárne rôznej značky, chlieb sa podaril upiecť na oboch, čiže na značke pekárni až tak nezáleží. Dôležité je hlavne to, čo do pečiacej nádoby dávate, aké cesto si vyrobíte s akými ingredienciami v akom pomere a samozrejme aj pečiaci program. Sprint je podľa nás úplne postačujúci.

 

Na obrázkoch môžete vidieť výsledok - neprepadnutý bezlepkový bochník chleba z iba 400 gr múky s prídavkom pohánkovej múky. Na fotografii zo spodnej strany chleba jednoznačne odporúčame po miesení vybrať miesiace háky z nádoby, chlieb sa perfektne upečie aj na miestach miesiacich hákov, tým pádom nie je problém pri krájaní a teda nebude na miestach hákov poškodená štruktúra chleba. Hmotnosť chleba po upečení je cca 780 g. Dá sa upiecť aj s inými prídavnými múkami ako napr. kukuričný, s hnedou ryžovou múkou, s amarantovou múkou a pod. Program Sprint je postačujúci pre bezlepkové pečenie, samotný obrázok výsledku to pevne verím potvrdzuje. Chlieb je upečený bez použitia nejakých ďalších pojív cesta ako sú vajcia a guarová múka, drží pokope aj bez nich :-). Guarová múka je totiž už súčasťou múky, preto ju viac nepridávame.

 

V krátkom čase doplníme nové fotky z pečenia nášho domáceho bezlepkového chleba, nakoľko sa nám už tradične darí upiecť chlieb na domácej pekárni . Pridáme aj video záznam z jednotlivých fáz pečenia chleba a konečného výsledku, kde bude jasne vidieť aj mäkkosť chleba. 

 

Budeme veľmi radi ak nám napíšete, aké sú vaše výsledky a ako ste vy spokojní s domácim pečením chleba.



 

 

 

Pečieme bezlepkový chlieb

bez chlieb

Dátum: 04.10.2013 | Vložil: angelika

cim najlepsie potriet bezlepkovy chlieb po upeceni prosim radu a ci sa ma zakrit

pecenie

Dátum: 29.08.2013 | Vložil: Janina

Dobry den,
a ako je to s pecenim v teplovzdusnej rure ?

Re:pecenie

Dátum: 04.10.2013 | Vložil: angelika

piekla som v klas rure bezle chlieb ale az na 3 krat sa mi to podarilo a mozem povedat ze super

Re:Re:pecenie

Dátum: 11.10.2013 | Vložil: admin

Zdravim vas angelika, a z akej muky ste piekli? :)

ako skladovat bezlepkový chlieb

Dátum: 03.07.2013 | Vložil: milena

dobrý den!chcela by som poprosit o konkretne rady,ako skladovat bezlepkové pečivo.Ked chlebík upeciem,je chutný,ale to len v ten den.dakujem pekne za overené rady a skusenosti.

Re:ako skladovat bezlepkový chlieb

Dátum: 29.08.2013 | Vložil: JaninaR.

to by som chcela vediet aj ja,a tiez som dostala radu v nemocnici,ze po upeceni ho mam zabalit do navlhcnej utierky...a ked vyschne,co potom?
P.S.: a kto tu vobec odpoveda na nase otazky?

Re:Re:ako skladovat bezlepkový chlieb

Dátum: 25.09.2013 | Vložil: admin

Jainina, podla mna v skutocnosti ziadnu vlhku utierku nepotrebujete, chlieb by po upeceni nemal uschnut ci zoschnut ap. samozrejme za predpokladu, ze si viete namiesat alebo mate dobru zmes. Ja po upeceni chlieb jednoducho vyberiem z nadoby a necham volne vychladnut. Ked je vychladnuty, nakrajam ho na krajce, zamrazim a postupne pocas tyzdna rozmrazujem. Ziadne utierky ci potieranie chleba kadecim nepotrebujem.

Re:ako skladovat bezlepkový chlieb

Dátum: 25.09.2013 | Vložil: admin

Zdravim Vas, ja skladujem bezlepkove pecivo normalne ako sa skladuje lepkove. Po upeceni nakrajam a zamrazim, mam tak vzdy zasobu, rozmrazujem na mikrovlnke. Chlieb ak mate spravnu muku je chutny aj na druhy den, skladujem v malych igelitovych sackoch.

recept na bezlepkovy chlieb

Dátum: 10.09.2012 | Vložil: Majka

Dobrý deň,môžte prosím napísať recept na pečenie tohto chleba? Ďakujem

Re:recept na bezlepkovy chlieb

Dátum: 12.09.2012 | Vložil: Admin

Zdravim Vas Majka, recept na chlieb poskytujem aj spolu s mukou 420 gr podla vlastneho vyberu v roznych chutovych prichutiach - kukuricny, pohankovy, s hrachovou, amarantovou mukou a pod. Zasielam postou na dobierku alebo bez. Napiste ak mate zaujem. Jedine co je potrebne, aby ste mali na pekarni program "Sprint" a chlieb sa vam urcite vydari, takisto ako aj mne. Postup je jednoduchy, v zmesi je uz aj drozdie a korenie. Chlieb sa vam urcite nebude drobit, nespadne na vrchu a pod... Znami, ktorym muku predavam, si pochvalovali :-)

1 | 2 >>